Francesc Serra: “La selecció catalana es deixarà la pell a Portugal per defensar el 5è i 4rt llocs aconseguits a l’últim Europeu i Mundial”

0
602

El president de la Federació Catalana de Korfbal, Francesc Serra, valora en una entrevista l’estat actual de l’entitat que presideix, les fites aconseguides i els principals reptes de futur, entre els quals destaca l’imminent Europeu de korfbal de Portugal.

Fa tot just un any que es va estrenar en el càrrec de president. Quina valoració en fa?

Que encara estem començant, que tot va molt ràpid i que ens falta més gent, en general, disposada a trobar el temps per treballar pel korfbal des de la seva junta directiva. Ha estat un any diferent marcat per una certa estabilització econòmica, sempre dins la crisi, que no s’ha acabat, i perquè hem sobreviscut a un augment de quotes dur però necessari.

No va ser un canvi sobtat, sinó més aviat continuista, ja que hi va accedir des del càrrec de vicepresident econòmic.

Per mi no, el canvi més aviat ha estat pel conjunt de la junta i dels tècnics. De totes maneres, va ser un càrrec agafat al vol,  més aviat per no saber dir no que per desig real. Però quan ho acceptes toca canviar de xip i proposar-te fer la feina i fer-la el millor possible.

En quina situació està la FCK i com estava quan va entrar al càrrec?

Estem fent una transició d’una federació amb deutes, petits, però amb deutes, i amb molta dependència de les subvencions, a una FCK sense deute i amb més recursos propis, entre els quals s’inclou la novetat d’un centre de tecnificació gens estàndard però funcional i esperem que molt rendible.

Aquest 2014 és i ha estat un any important per a les seleccions catalanes. Com valora els respectius compromisos de les seleccions sub-16, sub-19 i sub-21?

Per aquesta federació, tots els anys són importants per les seleccions catalanes perquè són allò que més ens permet destacar entre federacions i allò que més ens ajuda a tenir objectius i a créixer de forma col·lectiva. En aquestes categories en concret, ens hem consolidat i seguim demostrant que som allà, que estem entre els millors 6-8 països del món, però encara lluny de Bèlgica i Holanda.

Però, sense dubte, el gran repte esportiu de la temporada és l’Europeu absolut de Maia (Portugal) que comença aquest dissabte 25 d’octubre. Com es presenta?

És un Europeu especial, el primer que juga l’absoluta després del 4rt lloc al Mundial de la Xina, fa tres anys. Ens deixarem la pell per defensar el 5è a l’Europeu de Rotterdam, però sobretot, per posar-ho en el context del país, defensarem el dret i la normalitat amb que Catalunya pot participar i fer-ho bé, en l’àmbit de les competicions internacionals, com nosaltres portem fent des del 1997. Per això estem fent una crida a tots els aficionats catalans perquè viatgin amb nosaltres a Portugal per animar la selecció catalana, tot just el cap de setmana anterior al 9N, que a la nostra manera reivindiquem cada dia.

I també tenim un fet a celebrar: l’estrena per part de la selecció de la nova pista d’entrenament que hem instal·lat en una nau industrial a Castellbisbal i que ens permetrà en el futur reduir molt els costos dels entrenaments de la selecció i també de més d’un club.

Què significa per la FCK l’adequació d’aquesta nova pista de Castellbisbal? Qui en farà ús?
Respecte a aquesta nova pista, és tan nova que encara tenim pendent la redacció d’un reglament d’ús, però és ben clar que ha de servir per a totes les activitats genèriques que organitza la FCK, tant entrenaments, com formacions, tornejos i activitats no esportives.

Quina és l’estat de penetració del korfbal a Catalunya? Com n’és d’important la tasca de promoció?
El korfbal ja es coneix en l’àmbit escolar però encara no ha penetrat com cal en l’oferta esportiva. Seguim essent un país essencialment de futbol i de bàsquet a les primeres edats i costa trencar aquesta tendència. Fins i tot essent un esport mixt i per tant, amb molt de ganxo per a formar equips de categories de formació. És un problema de base, des de fa anys que és molt difícil engrescar pares i mares o joves a formar nous clubs, és massa feina i demana massa temps que ningú no té. Si no hi ha una estructura professional pel mig, o algú amb molta motivació perquè al darrera hi ha un interès professional, o moltes facilitats, com no haver de lluitar contínuament per un lloc d’entrenament, pocs s’hi atreveixen i el més fàcil és anar a parar allà on ja hi ha una estructura i una tradició. Jugar a korfbal encara implica un petit esforç extra. Amb una societat amb horaris més equilibrats, tant a la feina com a les escoles, i amb menys patiment per la feina, potser podrem somniar a equilibrar més la balança de la pràctica esportiva. Ara bé, seguim creixent, a pas de formiga, però creixent.

Les noves cistelles de korfbal platja han ajudat a visibilitzar aquest esport? En quin sentit?
Sí, és un gran èxit de normalització de l’esport i de promoció que hem de saber acompanyar d’un creixement dels clubs existents. El korfbal platja té molt de futur i ens permet atraure gent d’aquí i també gent de fora, de llocs on el clima no acompanya tant. Ho hem de saber aprofitar.

Quins són els principals reptes de futur de la FCK?
Créixer en llicències i en clubs, que aquests es consolidin, això inclou que millorin el seu accés a instal·lacions, i finalment, aconseguir no dependre en absolut de les subvencions públiques. En un ordre més esportiu, aconseguir millorar el 4rt lloc al mundial de la Xina, situar-nos entre les 5 primeres potències del món i poder jugar de tu a tu amb les seleccions de Bèlgica i Holanda en qualsevol categoria. De fet, Catalunya té potencial per fer-ho, només que un 5% dels nois i les noies que juguen a bàsquet, juguessin a korfbal, segur que estaríem dalt de tot. Els catalans, per cultura o tradició tenim molta facilitat pels esports d’equip i comparativament a la població destaquem força.

Quin és el paper de la FCK dins la IKF?
Hi som des de fa temps i ens coneixen. Saben quin tipus de país som, de les nostres dificultats i mancances i ens valoren pel creixement demostrat. Estem inclosos dins el programa TOP 6 de la federació holandesa, la més potent del món, que vol donar més eines als països amb més potencial per aconseguir una competició internacional més equilibrada, cosa que actualment no tenim perquè el nivell holandès és com el dels americans en bàsquet o superior. A nivell tècnic, tenim un català de responsable de la internacional en temes de desenvolupament i introducció del korfbal a nous països i fins a tres jugadors a la lliga holandesa, dos nois i una noia. A la IKF sobretot, hi fem d’ambaixadors de Catalunya i sempre ens hi hem sentit molt ben tractats i considerats. No hi ha federació espanyola i és evident que això ens ha estalviat molts mals de cap. Per cert, Espanya no hi és perquè mai no ha volgut ser-hi. Nosaltres mai no l’hem vetada.