Adrià Garcia: “És important que àrbitres d’aquí xiulin competicions internacionals perquè ajudin a augmentar el nivell de l’arbitratge català”

1
1919

L’Antonio Vargas, el Javi Navarro i l’Adrià Garcia són tres àrbitres de korfbal catalans amb perfils i graus d’experiència ben diferents. Tots ells han tingut l’oportunitat de xiular partits de l’Europa Shield de Vilanova aquest passat cap de setmana.

Com valoreu xiular una competició internacional?
Javi: Molt positivament, ha estat una gran experiència. En el meu cas era la primera vegada que xiulava com a àrbitre principal en una competició internacional, tot i que ja havia fet d’assistent al Mundial Sub-23 de Barcelona.

Adrià: Jo m’he estrenat com a àrbitre assistent. Al primer partit estava una mica nerviós, en tensió, però ben aviat ja vaig veure que era com xiular un partit més. A més, gràcies als companys he après molt anglès.

Antonio: Jo ja vaig tenir l’oportunitat de xiular una Copa d’Europa, un mundial Sub-23 i altres competicions internacionals, a més de participar en el programa High Level Program de l’IKF, amb el qual vaig anar a xiular partits de nivell alt a Holanda i Bèlgica. Igual que els jugadors viuen l’experiència internacional d’una manera diferent a una competició catalana, els àrbitres també ho vivim així, amb molta intensitat.

Quines diferències hi ha en xiular partits de la lliga catalana?
Javi: Principalment no coneixes els jugadors, et poden sorprendre i, a més, t’has de saber comunicar en anglès. Xiular partits amb jugadors que no et tenen vist és una bona eina d’aprenentatge.

Els àrbitres catalans acostumeu a arbitrar els mateixos equips, veure les mateixes cares degut als pocs equips que conformen la lliga. Poder xiular partits internacionals és una manera de rebre nous inputs per evolucionar com a àrbitre?
Adrià: Absolutament, perquè precisament perquè sempre xiulem la mateixa gent és fàcil agafar alguns vicis. En canvi, en partits d’aquestes característiques ens trobem amb equips que juguen diferent al que estem acostumats. És sempre interessant xiular gent nova.

Antonio: Tot i que el criteri i el reglament són els mateixos, en aquests partits hem d’estar encara més concentrats ja que sempre són partits més intensos.

Malgrat que el reglament de competició sigui el mateix, veu rebre alguna directriu concreta de la IKF?
Adrià: El primer dia vam assistir a un meeting en què ens van remarcar la importància que hi hagi una bona comunicació entre l’àrbitre i l’assistent.

Antonio: Des de l’IKF són conscients que normalment a la lliga catalana no tenim assistent o només en partits puntuals. Per això, a la formació prèvia ens van insistir molt en aquest aspecte. En d’altres països els àrbitres i els assistents acostumen a tenir el mateix nivell. Aquí, en canvi, l’assistent acostuma a tenir menys nivell. Per això, en competicions així saber que qui et fa d’assistent té també nivell et dóna més tranquil·litat.

Javi: També van insistir que hem de ser capaços de controlar cada partit en tot moment.

És important que àrbitres catalans us formeu i xiuleu competicions internacionals?
Adrià: Jo crec que és molt important que àrbitres d’aquí vagin a xiular fora perquè agafin experiència i, d’aquesta manera, ajudin a augmentar el nivell de l’arbitratge català. També és important que ho facin àrbitres joves i amb projecció.

Javi: Per fer créixer aquest esport han créixer els entrenadors, els jugadors, de la mateixa manera que és també important que ho facin els àrbitres. És essencial formar àrbitres en cursos internacionals com el High Level, cada vegada més professionalitzats.

Antonio: De la mateixa manera que els jugadors es poden motivar quan saben que un dia poden competir internacionalment, els àrbitres també han de ser conscients que, si es preparen i formen adequadament, poden arribar a xiular partits d’aquestes característiques i nivell.

En aquest enllaç es poden veure els tres àrbitres catalans en acció a l’Europa Shield.