Com valoren els entrenadors l’adaptació a la normativa IKF de korfbal?

0
558

La FCK ha introduït aquesta temporada 2014-15 una sèrie de canvis en la normativa reguladora per adaptar els partits de la Lliga Nacional i la Segona Divisió a les directives oficials IKF. Concretament, des de la primera jornada, els partits de la Lliga Nacional tenen una durada de dues parts de 25 minuts a temps parat (en lloc de 30 minuts a temps corregut). Però la modifiació més significativa és el dels canvis lliures, i és que els entrenadors/es poden efectuar un màxim de vuit canvis (irreversibles i tàctics) durant el desenvolupament del matx. Per altra banda, des d’aquesta temporada s’aplica també la normativa de shot clock a la Segona Divisió.

Aquests canvis s’iniciaren anys enrere en l’adaptació de les cistelles antigues als korfs oficials i des d’aleshores s’estan introduint progressivament per aconseguir una millora notable del nivell de totes les categories.

Amb tot, els entrenadors de la Lliga Nacional valoren aquestes modificacions després de dues jornades de lliga:

David Rua (CK Montcada): Els canvis introduïts em semblen encertats ja que van encaminats a augmentar la intensitat del joc (gràcies als canvis) i el nombre de cistelles (temps de possessió i més temps real de joc).

Penso que els beneficis ja s’han pogut veure en les primeres jornades però encara seran més evidents a mesura que avanci la temporada quan entrenadors i jugadors ens acostumem als canvis lliures. Personalment penso que aquest és un canvi molt important i que encara no aprofitem del tot.

Pel que fa al temps de possessió a Segona Divisió, en els partits que he vist queda palès que hi ha nivell suficient als equips per jugar així i el joc és més atractiu i amb més anotació, de fet cap partit s’ha guanyat amb menys de 17 cistelles.

Guillem Castanyer (AEE Lladonosa):

Pel que fa als canvis lliures crec que és la normativa que de moment no puc valorar amb la suficient experiència, ja que en el meu cas només l’he pogut posar en pràctica a un partit de 1a Divisió, i no en vaig treure bones sensacions. El korfbal en sí ja permet als jugadors tenir intervals d’activitat (amb pilota, atacant o defensant, 20%; i quan la pilota està a l’altre quadre, atacant o defensant al 30%). El fet de modificar això i treure un jugador per posar-lo a l’altre quadre, crec que tant entrenadors com jugadors ens hi hem d’adaptar encara, ja que el jugador pot perdre tensió muscular i concentració en els 5-10-15 minuts que es trobi a la banqueta.

Que els partits durin dues parts de 25 minuts a temps parat és un encert i crec que s’aprofita i es dóna molta més importància a cada acció, cada jugada, cada falta, cada penal, passen a tenir més importància ja que no es perden segons de joc. Crec que serà una norma fàcil d’adaptació per tothom.

La introducció del “shot clock” a la Segona Divisió és una notícia molt bona, molt positiva, i molt necessària. Tots, jugadors, entrenadors i àrbitres aprendran molt més ràpid i milloraran més en aquesta divisió. Pel públic també és més atractiu. La temporada vinent hauria de ser ja a totes les divisions sèniors, i també a la júnior (si n’hi ha). 

Jordi Díaz (CK Vacarisses): En termes generals, la meva valoració és molt positiva. En relació a les normatives a Primera Divisió, és obligat que ens adaptem a les normatives oficials IKF i fent la valoració d’elles m’agrada molt el fet de poder variar l’estructura del meu equip, reforçant les posicions, durant el partit. Crec que guanya l’espectacle, ja que es poden veure duels de molts colors en un mateix partit.  Pel que fa al temps de joc, li dóna més coherència a la normativa del shot-clock.

A Segona Divisió, incloent el “shot-clock”, la meva opinió és que ajudarà als jugadors a adaptar-se al nivell de Primera de manera més fàcil i donarà més espectacularitat a aquesta competició, com s’ha demostrat a la Lliga Nacional en els darrers anys. Tenint en compte que molts dels jugadors alternen segona i primera, era un canvi necessari. 

Miguel Angel Tobaruela (KA Vallparadís):  Encara és aviat per treure conclusions, però la primera impressió és que el les dues parts de 25 minuts comporta més temps efectiu de joc i més cistelles i això sempre és atractiu pel joc.

Respecte els canvis lliures encara no tinc clar la seva repercussió, és obvi que permet unes possibilitats tàctiques molt interessants, però també comporta riscos. També hem de veure com reaccionen els jugadors que surten i tornen a entrar i la seva aportació en cada moment.

Pel que fa al “shot clock” a la Segona Divisió, penso que és una decisió del tot encertada, ja que en aquesta divisió hi ha equips que realitzen un nivell de joc  bastant alt. El shot clock és evident que ha provocat un salt qualitatiu en el joc i en l’espectacle en el nostre esport i tindrà un efecte  positiu a la Segona Divisió. 

Dani Vidanya (KC Barcelona):

Els canvis lliures són imprescindibles a causa d’aquesta intensitat física que requereixen els partits ara amb el temps parat.
El fet de jugar 25 minuts a temps parat requereix més resistència física, perquè els partits duraran molt més i la eficàcia de cara a cistella augmentarà.
El “shot clock”a la Segona Divisió era del tot necessari perquè els jugadors es vagin preparant per jugar al màxim nivell.

Luis Rosa (CK Castellbisba): Crec que mica en mica tots els canvis proposats per la IKF i que anem introduint en la nostra lliga domèstica, són necessaris i estan encaminats a que cada vegada el nostre esport sigui més espectacular i més atractiu.

Des del canvi de korf fins la introducció del shooclock, i ara amb els vuit canvis crec que la imatge del korfbal ha millorat molt i tots han sigut en benefici de l’espectacle.

La introducció del “shoot clock” fa que els equips tinguin més atacs i, per tant, hi hagi més cistelles. El fet de tenir un temps limitat per cada atac fa que el plantejament generalitzat dels equips sigui buscar la cistella rival amb més rapidesa i determinació.

Els vuit canvis fan que a nivell d´entrenador hi hagi més tàctica a l´hora de plantejar els partits i durant els mateixos; també dóna mes capacitat de reaccionar als entrenadors amb la possibilitat de poder donar descans als jugadors i poder escollir els emparellaments.

En general estic d’acord amb tots els canvis que facin que el nostre esport cada vegada cridi mes l’atenció i puguem seguir creixent mica en mica.

 Salva Fort (CE Vilanova i la Geltrú): Pel que fa als canvis lliures, permet als entrenadors treballar més la tàctica i ajustar els quadres segons les necessitats del moment.

Les dues parts de 25 minuts a temps parat no dóna peu a perdre temps en segons quines situacions, la qual cosa fa que s’aprofiti més el temps del partit.

La introducció del “shot clock” a la Segona Divisió fa que es puguin veure més bons partits en aquesta categoria, ja que obliga als equips a jugar més dinàmic i a tirar molt més.