Albert Parrón, seleccionador català: “Serà difícil, però lluitarem fins al final”

0
684

Fa unes setmanes vàrem tenir l’oportunitat de xerrar amb el nou entrenador de la selecció catalana absoluta de korfbal després d’una de les sessions d’entrenament amb l’equip nacional a l’Illa Esportiva de Castellbisbal.

En aquesta preparació per al proper Campionat d’Europa 2021 que s’ha de disputar del 25 al 30 d’octubre a la ciutat belga d’Anvers, el seleccionador es mostra il·lusionat alhora que realista amb el marge de competitivitat que pot oferir ara mateix el nou combinat de jugadors i jugadores que representaran a Catalunya en aquest important torneig internacional.

Les seleccions nacionals d’Holanda, Portugal, Anglaterra, Hongria, Bèlgica, Alemanya i Txèquia son les que competiran juntament amb Catalunya en aquest Campionat d’Europa “A” (el Campionat d’Europa “B” es va disputar la setmana passada a Polònia entre unes altres 8 seleccions europees amb inferior puntuació en el rànquing mundial de la Federació Internacional de Korfbal).

El màxim guardó aconseguit per Catalunya en aquesta competició de primer nivell va ser la medalla de bronze aconseguida al 2016, i en la darrera edició disputada al 2018, l’equip català va finalitzar en 6ena posició.

Imatges: IKF European Korfball Championship 2018 – Crèdits: Marco Spelten

Korfbal.cat: Venim d’un darrer any i mig complicat en tots els sentits, on aquest campionat d’Europa es va haver d’ajornar un any. Ha suposat això un trasbals en la preparació d’aquest torneig?

A.P.: Totalment. Les situacions personals dels jugadors de la lliga catalana i les prioritats han canviat, fent així que ens hàgim d’adaptar a una nova realitat, on ja no podem comptar amb alguns dels jugadors que varen formar part de les anteriors alineacions de la selecció. Hem hagut d’ajustar una mica el grup i fer espai a nous talents i donar més protagonisme a d’altres.

Korfbal.cat: Hem vist nombrosos jugadors i jugadores i moltes cares noves en aquesta sessió de la selecció absoluta respecte de la darrera que va jugar el Mundial a Sudàfrica al 2019.

A.P.: Creiem que el relleu generacional era una cosa necessària, potser no tant en massa com ens hem trobat. Com mencionava prèviament, ens hem hagut d’adaptar una mica a la situació actual del Korfbal, però així i tot, els jugadors que fan de relleu són jugadors que ja han participat en altres seleccions inferiors i saben el que es poden trobar, i d’altres que són dels millors a la lliga catalana i confiem molt en ells.

Imatges: Entrenament de la selecció catalana absoluta a Castellbisbal (19 set 2021)

Korfbal.cat: Amb aquest relleu generacional, segur que serà una incògnita determinar el nivell competitiu real d’aquesta selecció.

A.P.: El nivell és alt, d’això no en tenim dubte. El que és una incògnita són els resultats que obtindrem, on entren altres variables que no podem controlar. Nosaltres hem de plantejar bé els partits, sortir a guanyar, executar el necessari per emportar-nos la victòria i res més.

Korfbal.cat: Catalunya ha quedat enquadrada al grup B juntament amb Alemanya, Txèquia i Bèlgica. A diferència de la lliga catalana, cap d’aquests països ha pogut disputar en el darrer any la seva habitual lliga nacional. Amb això, veus possibilitats de poder aconseguir classificar-se entre els dos primers de grup i aspirar a jugar una de les semifinals?

A.P.: La virtut d’aquesta selecció, és que tenim respecte al rival i no ens podem confiar en si han pogut jugar o no les seves respectives lligues. Ens trobarem un nivell físic, tàctic i tècnic molt alt com ja venim acostumats d’altres tornejos, i estem segurs que haurem de lluitar fins al final per obtenir els resultats desitjats.

Korfbal.cat: Quins son els partits clau al seu parer? Seria un fracàs no classificar-se i limitar-se a lluitar per la 5ena plaça?

A.P.: El partit clau sempre és el proper partit. El plantejament que proposem afectarà a molts nivells pel següent, ja sigui animicament o físicament. Hem de treballar pas a pas i només així asolirem els objectius. Crec que si sortim a pista i fem el que hem de fer, independentment del resultat, en cap moment es podrà considerar un fracàs. Serà difícil, però lluitarem fins al final i a fer-ho el millor possible, i per una altra banda, seguir construint la selecció que formarà part dels propers tornejos. 

Korfbal.cat: Sabem de la complicada situació financera de l’esport català en general i de la Federació Catalana de Korfbal en particular. Això ha provocat que els jugadors hagin de costejar-se per sí mateixos una part important de les despeses de participació en aquest torneig. Troba a faltar una mica més de suport i col·laboració per part dels organismes i entitats oficials envers aquest esport que, a més de ser mixt, i amb la important rellevància d’aquests valors en la societat actual, és un dels pocs ens els que Catalunya pot competir de ple dret internacionalment?

A.P.: Sincerament, no es algo que pugui avaluar d’una forma objectiva. Estimo aquest esport i el visc ara mateix al màxim de les meves capacitats. Crec que és un esport que aporta uns valors que no es troben a d’altres esports. Seguirem treballant per a que des de fora ens puguin veure amb els mateixos ulls que ho veig jo, i així aconseguir que com a mínim, no ens trobem en aquesta situació financera.

Imatges: Lotto Arena, IKF World Korfball Championship 2015 – Crèdits: Marco Spelten

Korfbal.cat: Resta poc per a la disputa d’aquest important esdeveniment. Quina ha sigut la planificació d’entrenaments i partits? És difícil quadrar els horaris d’uns i altres amb jugadors i jugadores amateurs no professionals que estudien i/o treballen?

A.P.: Hem tingut un parell d’entrenaments mínim a la setmana, arribant a fer 3 o inclús 5 com farem l’última setmana abans del torneig. Disposem d’un grup ampli de jugadors que tot i que no van al viatge, aquests formen part del grup de la selecció i lluiten entrenament rere entrenament per fer-se un lloc entre els afortunats. D’aquesta manera, podem organitzar entrenaments molt intensos i amb la més alta exigència catalana. Gràcies a això, també facilitem que els jugadors tinguin la seva vida i les seves realitats personals, i alhora, poder disposar de gent de qualitat a cada entrenament.

Korfbal.cat: Estem ben segurs que lluitaran i s’esforçaran al màxim fins al darrer sospir com ja és habitual, i que l’emoció i l’entreteniment estaran garantits.

La Federació belga com a organitzadora local ja ha posat a la venda les entrades per a tots aquells que vulguin assistir-hi presencialment, amb l’al·licient de poder gaudir dels dos darrers dies de competició en l’emblemàtic i espectacular Lotto Arena d’Anvers amb capacitat per a més de 5.000 espectadors. Hi haurà alguna forma de seguir la competició i veure els partits en directe des de casa per a tots aquells que no puguin viatjar?

A.P.: Totalment. Tots aquells que sigueu a casa podeu seguir a la selecció catalana i veure tots els seus partits online a la web de la IKF www.worldkorfball.sport i al seu canal de YouTube “ikfchannel”. Esperem que ens animeu des de casa tots plegats.

Korfbal.cat: Moltíssimes gràcies per atendre’ns i molta sort en aquestes properes setmanes de preparació i competició.

A.P.: Un plaer i moltes gràcies!

LLISTA DE JUGADORES I JUGADORS SELECCIONATS:

Aida Rodríguez
Aina Mas
Alba Rosa
Aitana Segura
Laura Tobaruela
Maria Castillo
Míriam Moraleda
Albert Padilla
Àlex Llovera
Álvaro González
David Puertas
Jose Álvarez
Pau Segura
Pedro López

 

Imatges de portada: Gertrude de Vries  ∣  korfbalfoto.nl